Porodicni grb

Veliki grb.
Ovaj grb pripada porodici Tomašević iz Beograda koju čine Branislav i Vera sa sinovima Igorom i Borisom.

Tomaševići su mi izrazili želju da oblik štita bude francuski. Osnovna plava tinktura i osnovni srebrni metal, to jest neblazonski rečeno plava i bela boja, stoje kao aluzija na apokrifni grb Raške (na plavom, tri potkovice srebrne). Na plavoj osnovi stoji ordinarija u obliku slova T (koja se blazonira stub i glava spojeni ili štaka do vrha): opet osnovna želja Tomaševića je bila da se na štitu vidi jasna aluzija na grafički oblik slova T. U glavi štita, iznad svega i u najistaknutijem delu jeste figura crvenog lava sa plavim kandžama i jezikom koji drži štit sa srebrnim krstom. Crveno je srpska nacionalna boja, a sa srebrnom (belom) i plavom čini srpsku trobojku. Lav u hodu koji drži štit stoji za glavu porodice, Branislava, i delimično je rečit deo grba. Krst na štitu stoji za ženu Veru i hrišćanstvo. Lav gleda u nas opet zbog imena titulara Branislav – takav položaj srpska heraldika blazonira stražeći.

Pošto porodica Tomaševića nije htela da diferencira grb za sinove, u naporima da im stvorimo prikladno rešenje dogovorili smo se da postoje tri životinje za svakog od muških članova. Lav hodajući (ili u hodu) stražeći stoji za Bransilava, ćuk za Igora a feniks za Borisa.

Čelenka je kompromisno rešenje između svih članova porodice. Lađa je za svetog Nikolu, porodičnu slavu, boje zastava su srpske.

Oblik kacige i štita treba da podseća na klasična istorijska srpska rešenja grbova. Kombinovano sa jasno modernijim rešenjem štita (npr. ćuk zračeći), oblikom i položajem štita kao i celokupnom kompozicijom, ovaj grb postavlja osnovu modernog klasičnog srpskog grba i da pokazuje starinu porodice i nove armigere, primereno vremenu.

Blazon grba:

Štit: Plavo, stub i glava spojeni srebrni, između ćuka stražećega zračećega sve srebrno i feniksa zlatnoga, u glavi lav hodajući stražeći crveni oružani i jezika plavoga držeći desnicom štit crveni sa krstom punim srebrnim.

Čelenka: Na kacigi sa vencem i plaštom plavim postavljenim srebrnim, lađa plava razvijenih zastava crvene, plave i srebrne i istoga jedra.

Moto: VERAN PORODICI

Heraldičar i umetnik: Ljubodrag Grujić. April-avgust 2010.

http://www.ljubodraggrujic.com/Gallery/Family/Tomasevic3.htm


Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>